Thuisserver perikelen, vervolgd..

Datum
maandag, 19 augustus 2019
Body

M'n eerste indrukken over de oorzaken van de thuisserver-ellende waren helaas niet juist. Het probleem was anders en erger dan ik eerst dacht. De schijf die niet meer mee deed was niet de nr. 4 die in de swappable positie zit, maar de nr. 3. En dat is heel vreemd, want daar was verder niks mee gebeurd, ook niet tijdens het omdraaien van de server. Bovendien hielp vervangen van het geheugen geen snars. Dus was het moederbord kapotgegaan en heeft daarbij ook een harde schijf onherstelbaar beschadigd. Oorzaak? Zeer waarschijnlijk het onweer, of preciezer gezegd: de electro-magnetische ongein die opgewekt wordt tijdens een bliksemflits. Ik heb dat al vaker meegemaakt en eigenlijk blijft het me verbazen dat er niet standaard een surge-protector in woonhuizen wordt ingebouwd. Je kunt toch niet volhouden dat het nooit onweert in Nederland? En gezien de stelselmatige toename van electronische gadgets zou een betere beveiliging zeer welkom zijn.

Hoe dan ook, het eind van het liedje is: een nieuw moederbord. Vier jaar geleden had ik wat meer slappe was dan tegenwoordig. Bovendien is het prima moederbord van destijds, een Asrock C2750D4I, haast niet meer leverbaar, zeker niet tegen een schappelijke prijs. Het is ten slotte een overjarig product....  ;-).
Dus een ander moederbord gekozen, opnieuw eentje met een on-board CPU, maar dan een stuk eenvoudiger. Met 4 ipv 12 sata-poorten. Nu was van m'n HDDs er toch eentje kapot, dus 4 is net voldoende. Die gaan voortaan in RAID-5 draaien, in plaats van RAID-10.

Dat RAID-gedoe heeft nog heel wat hoofdbrekens gekost. Ik heb de documentatie van de Linux-mdadm module maar helemaal uitgedraaid. Maar de verlossende tekst vond ik heel ergens anders, in iemands blog. Mijn oude RAID was ontoegankelijk geworden, want "inactive" vanwege de gestopte HDD. Wat ik ook probeerde: het lukte niet om iets van die harde schijven af te krijgen. De oplossing was (natuurlijk) veel simpeler dan je kunt verzinnen:
   echo active > /sys/block/md0/md/array_state
Je moet gewoon het woordje "active" zetten in een bepaald bestandje, en je kunt er weer bij. Weliswaar is de RAID dan "degraded", maar wel goed uit te lezen.

Goed, met een nieuw, eenvoudiger moerbord en 3 ipv 4 HDDs (plus een SSD voor het OS e.d.) heb je ook een fileserver en zeker een heel erg bruikbare. De RAID is zichzelf aan het omrekenen van RAID-10 (4 HDDs) via RAID-0 (2 HDDs) naar RAID-5 (3-HDDs). Die laatste stap duurt héél erg lang, meer dan 24 uur, maar dat is ook heel erg complex. Mijn eerste ervaringen met deze vernieuwde server zijn bepaald niet slecht. Maar als je ziet wat zo'n bliksemschicht je kost, dan ben je even niet goed geluimd....

Reageren of vragen: mail naar serverblog@erbenet.nl.                                                     ... terug naar het overzicht van de blogs ...