Vitamientjes voor de server

Datum
zaterdag, 10 augustus 2019
Body

Zoals ik in de vorige blog al postte, was ik uiteindelijk best tevreden over Webuzo, ondanks allerlei onhebbelijkheidjes. Het blijft moeizaam om dit soort complexe software binnen een korte periode onder de knie te krijgen. Mijn grootste probleem met Webuzo blijft echter staan: de kosten. Op basis van de test zeg ik niet "die kosten kunnen mij niks schelen...", zo goed is het nou ook weer niet. En als ik ooit rijk wordt, zou ik toch liever mijn centen uitgeven aan een product zoals cPanel, wat ook beschikt over de Softaculous Apps Installer en verder een stuk degelijker en eenvoudiger lijkt. Bovendien heb ik met cPanel aardig wat ervaring uit mijn tijd als klant bij Robohost.

Maar ik ben (nog) niet rijk dus toch maar geen cPanel. Wat dan wel? TinyCP werkt op zich aardig en goed genoeg, maar ik heb er geen vertrouwen in. Als dat draait wordt mijn server opeens bezocht door allerlei vreemde ip-adressen die wel voorbij de firewall van de router komen. Of misschien moet ik het anders formuleren: TinyCP in combinatie met een Ziggo-router lijkt onveilig.

Eerder heb ik Webmin afgekraakt. Het is beslist geschikt als Panel, maar dan moet je wel héél precies alle instellingen van Apache, Postfix en Dovecot uit je hoofd kennen en beheersen. Maar in de Webmin-familie zijn nog een paar modules beschikbaar... ik ben maar eens gaan testen met Virtualmin, de module die virtuele servers kan aanmaken en beheren. Weer een "steep learning curve", maar uiteindelijk lukte het wel. Website aangemaakt in Drupal 8, mail-server met Postfix/Dovecot en dat lijkt allemaal te werken, in samenwerking met Webmin.
Van dat laatste was ik al langer een fan, vanwege de beheermogelijkheden van de hardware en het operating system. Ik heb destijd (al weer ruim drie jaar geleden) de server opgetuigd met Webmin, zodra er een werkende versie van Ubuntu op stond. Vervolgens kon ik in Webmin de 4 x 6 TB schijven omvormen tot één enkele RAID-10 volume en die weer opdelen in twee logische volumes met respectievelijk ReiserFS en XFS als filesystens. Dat doe je in Webmin gewoon uit de losse pols. En dat is nu aangevuld met Virtualmin tot een zeer vitaminerijk geheel.

Reageren of vragen: mail naar serverblog@erbenet.nl.                                                     ... terug naar het overzicht van de blogs ...